среда , 17 октобар 2018
Početna / Ishrana / Čokolada kao čuvar zdravlja
Čokolada kao čuvar zdravlja

Čokolada kao čuvar zdravlja

Svi smo svedoci narastajuće količine informacija u medijima vezano za zdravstvene efekte pojedinih namirnica. Takođe, sve veći broj medija objavljuje i liste tzv. «super namirnica» tj. namirnica koje ostvaruju izrazito povoljan efekat na zdravstveni status ljudi. Jedan od glavnih kriterijuma za ulazak na ove liste jeste i antioksidantni kapacitet namirnice, pri čemu se uglavnom u samom vrhu liste nalazi različito voće.
Međutim, nedavna studija je pokazala da izgleda na sam vrh liste treba staviti – čokoladu. Grupa istraživača centra za zdravlje i ishranu (Hershey, USA) komparirala je antioksidantni kapacitet kakao praha i  različitih vrsta čokolade sa istom količinom voća najvećeg antioksidantnog kapaciteta (borovnica, brusnica i nar). Rezultati istraživanja utvrdili su da kakao prah ima značajno veći antioksidativni kapacitet od iste količine praha dobijenih iz ove tri vrste voće. Od svih vrsta čokolade, crna čokolada ima najveći antioksidativni kapacitet. Takođe, utvrđeno je da proizvodi od kakao praha (čokolada, drugim rečima) takođe ima i značajno veću koncentraciju flavanola od svih ostalih testiranih preparata. Flavanoli igraju značajnu ulogu u elastičnosti arterija, poboljšanoj lokalnoj cirkulaciji, smanjenju krvnog pritiska i čitavom nizu drugih pozitivnih efekata po zdravstveni status.  Izgleda da čokoladu zaista treba da posmatramo kao «super namirnicu» i njeno konzumiranje (naravno, ne u preteranim količinama) kao svojevrsan medikamentozni tretman, a ne prosto zadovoljavanje ljudske potrebe za slatkim.

Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Chemistry Central Journal za 2011 godinu.

Centar sportskih nauka „CHESS“

vi smo svedoci narastajuće količine informacija u medijima vezano za zdravstvene efekte pojedinih namirnica. Takođe, sve veći broj medija objavljuje i liste tzv. «super namirnica» tj. namirnica koje ostvaruju izrazito povoljan efekat na zdravstveni status ljudi. Jedan od glavnih kriterijuma za ulazak na ove liste jeste i antioksidantni kapacitet namirnice, pri čemu se uglavnom u samom vrhu liste nalazi različito voće. Međutim, nedavna studija je pokazala da izgleda na sam vrh liste treba staviti - čokoladu. Grupa istraživača centra za zdravlje i ishranu (Hershey, USA) komparirala je antioksidantni kapacitet kakao praha i  različitih vrsta čokolade sa istom količinom voća najvećeg…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar