среда , 17 октобар 2018
Početna / Ishrana / Čokoladno mleko za brži oporavak i sintezu proteina!
Čokoladno mleko za brži oporavak i sintezu proteina!

Čokoladno mleko za brži oporavak i sintezu proteina!

U savremenom sportskom treningu jedan od ključnih problema predstavlja oporavak sportista. Zaista, često smo u prilici da u popularnim sportskim emisijama, uvodnim ili završnim komentarima pred utakmicu ili drugo sportsko takmičenje nekoliko minuta slušamo rečenice tipa «Istorijska pobeda Đokovića nad Endi Marejem, ipak veliko je pitanje da li će Novak uspeti da se oporavi za finale… » ili« Fantastična ekipa Fergusona mora pronaći način da se oporavi i potpuno spremno dočeka subotnji odlučujući meč u domaćem prvenstvu…».  Slična zainteresovanost postoji i u naučnim časopisima, gde je zavidan prostor skoro svake sveske posvećen upravo pitanju oporavka. Tako, jedno nedavno objavljeno istraživanje grupe autora sa Univerziteta Teksas (SAD) nagoveštava mogući značaj jednog najčešće deci dobro poznatog napitka na oporavak i sportsko postignuće. Deset biciklista elitnog nivoa je u jednom testiranju izvodilo 3 sesije treninga sa 4 sata pauze između svake sesije, pri čemu su u svakom testiranju (ukupno 3) koristili jedan od tri suplementa u oporavku: čokoladno mleko, izokalorijski ugljeno-hidratni napitak i placebo. Rezultati istraživanja pokazali su da je sportsko postignuće u drugoj i trećoj sesiji značajno bolje kada su biciklisti koristili čokoladno mleko u odnosu na druga dve tretmana! Uz to, biohemijske analize pokazale su da se čokoladno mleko odlikuje i značajno boljim efektom na sintezu proteina u periodu oporavka! Umesto da razmišljate kom proizvođaču suplemenata da se priklonite i koji preparat za brzi oporavak da kupite, možda je bolje da skoknete do prve prodavnice i, poput deteta, sa vrata uzviknete «Litar čokoladnog mleka, molim»!
Istraživanje je objavljeno u majskoj svesci časopisa Journal of Strenght Training and Conditioning za 2011 godinu.

Centar sportskih nauka „CHESS“
tekst preuzet sa portala www.BesplatanSport.com

U savremenom sportskom treningu jedan od ključnih problema predstavlja oporavak sportista. Zaista, često smo u prilici da u popularnim sportskim emisijama, uvodnim ili završnim komentarima pred utakmicu ili drugo sportsko takmičenje nekoliko minuta slušamo rečenice tipa «Istorijska pobeda Đokovića nad Endi Marejem, ipak veliko je pitanje da li će Novak uspeti da se oporavi za finale… » ili« Fantastična ekipa Fergusona mora pronaći način da se oporavi i potpuno spremno dočeka subotnji odlučujući meč u domaćem prvenstvu…».  Slična zainteresovanost postoji i u naučnim časopisima, gde je zavidan prostor skoro svake sveske posvećen upravo pitanju oporavka. Tako, jedno nedavno objavljeno istraživanje…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar