среда , 17 октобар 2018
Početna / Sportska torba / Razno / Intervju Jovana Brakočević
Intervju Jovana Brakočević

Intervju Jovana Brakočević

Bila je MVP Evropskog prvenstva održanog u Srbiji i Italiji gde su naše „gracije” osvojile zlatnu medalju, a prethodno je prigrlila titulu najkorisnije igračice i najboljeg smečera Evrolige, u kojoj su se srpske odbojkašice takođe popele na tron!

Bronzi reprezentacije sa Grand prija dodala je titulu najboljeg poentera. Tako je Olimpijski komitet Srbije imao prilično lak posao da Jovanu Brakočević (23), odbojkašicu japanskog Marvelousa, izabere za najbolju srpsku sportistkinju u 2011. godini!

Lavica na mreži koja obožava da crta i čija su strast satovi, volela bi da se kao i 2008. godine ponovo nađe na Olimpijskim igrama, da bude stanovnik Olimpijskog sela iz kojeg nosi nezaboravna iskustva, ali i da iz Londona Srbiji donese makar jednu medalju.

Šta za vas predstavlja nagrada OKS-a za najbolju sportistkinju godine u Srbiji?

– Nagrada OKS-a veliko je priznanje i meni je velika čast što sam odabrana za najbolju sportistkinju. Ovo je potvrda da se sav trud i odricanje isplati i podstrek da nastavim ovako i još jače.

Prethodna godina bila je izuzetno uspešna za vas, ali koja dva detalja biste izdvojili kao najupečatljivije?

– Naravno, osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, to je izvanredan uspeh u kom je učestvovao ceo tim i pokazuje snagu ove generacije. I naravno, bronza na Grand priju, gde je opet ceo tim učestvovao i uživao i gradio grupu kakva smo bili na EP.

Koliko će biti teško izboriti plasman na Olimpijske igre na predstojećim kvalifikacionim turnirima?

– Izuzetno je teško dospeti na OI i sigurno da je naredni turnir najteži, manje-više kao drugo Evropsko prvenstvo, ali to nas neće sprečiti da uložimo maksimalne napore da se kvalifikujemo.

Ukoliko se to dogodi, što svi očekujemo, koje će biti ambicije Srbije na turniru u Londonu? Više od odbrane petog mesta iz Pekinga, odnosno osvajanje medalje?

– Nije tajna da se svi nadamo da ćemo se kvalifikovati i svakako da je želja svih da se okitimo jednom od medalja. Ali realni smo i shvatamo, prvo, koliko je teško doći do Londona, a naravno i stići do same završnice. Sve selekcije ulažu maksimum i više od toga kako bi postigle uspeh na OI. Mi smo mala zemlja, ali imamo veliko srce i ako ništa drugo, garantujem veliku borbu.

Već ste bili deo olimpijskog tima i učesnik turnira. Kakav je osećaj biti deo tog spektakla, stanovnik Olimpijskog sela i osetiti čitavu groznicu oko samih Igara?

– Svi smo bili u šoku ne samo prvih dana nego sve vreme. To je fantastično iskustvo, biti učesnik na tako prestižnom takmičenju velika je stvar. Nadam se da ćemo uspeti da odemo u London.

Kako danas gledate na dane provedene u ekipi Poštara?

– Prelep period moje karijere i sigurno pravi potez, jer Poštar nije imao zvezde, ali je imao kvalitetnu ekipu i za mene idealnu da napredujem. Neke trenutke ću pamtiti čitav život.

Kako provodite slobodno vreme u Japanu, koliko stižete da upoznate kulturu, da obiđete i upoznate Nišinomiju u kojoj živite, kao i ostale gradove u kojima igrate?

– Slobodno vreme provodim odmarajući se, jer tempo treniranja je neverovatan. Oni prave pauzu samo da pojedu nešto i vraćaju se odmah na teren. Kad imam slobodan dan odlazim u Osaku u šetnju ili restoran, a kad budem imala više vremena, ići ću sa nekim devojkama da posetim i hramove i muzeje, jer bilo bi žalosno da se ne upoznam bolje sa njihovom kulturom.

Da li ste osetili neko podrhtavanje tla, kažu da su „zemljotreščići“ tamo normalna pojava?

– Za sada nisam, ali ranijih godina, sa reprezentacijom, desilo nam se da osetimo zemljotres. Naravno, za njih je sve to normalno, ali biti na 18. spratu hotela i osetiti ljuljanje nije nimalo prijatno.

Šta vam najviše nedostaje iz Srbije?

– Porodica, braća. Naravno, i prijatelji, i hrana, i mentalitet. Cela Srbija!

Ako je crtanje, odnosno dizajn profesija kojom ćete se baviti po završetku odbojkaške karijere, da li onda ljubav prema automobilima možemo da nazovemo vašom pasijom? Ili se samo pogodilo da promenite veliki broj kola za kratko vreme?

– Kola sam promenila zato što sam menjala klub i uz ugovor se obično dobije i auto na korišćenje, tako da je to razlog. Automobile obožavam, ali moja velika strast su satovi, iako sam totalni laik i ne znam apsolutno ništa o mehanizmu. Ali to je prva stvar koju „obučem“ ujutru.

Ako nije previše intimno pitanje: da li pronalazite vremena za ljubav, imate li dečka? Ako da, gde on živi, funkcioniše li ljubav na daljinu?

– Imam dečka, zove se Marčelo i živi u Trevizu u Italiji. Zajedno smo već tri godine i odlično funkcionišemo. Pravimo mnogo kompromisa i veoma često putujemo da bismo se videli, ali nijednog trenutka moj ili njegov posao nije bio problem ili razlog za ljubomoru ili svađu.

Ko je po vašem mišljenju obeležio sportsku 2011. u Srbiji i svetu?

– Odbojkaši i odbojkašice!

Sportista godine u izboru OKS-a je Novak Đoković, imate li neku poruku za njega?

– Opet ti? (smeh) Svaka čast! Zasluženo!

Vaša specijalnost u igri je smeč, da li vam i u kojoj meri prija nadimak „ženski Ivan Miljković“?

– Prijalo mi je kad sam tek počinjala. I sad mi laska, ali mnogo ljudi pravi tu paralelu i svi to ponavljaju pa je prestalo da „prija“. Ivan je jedan od najboljih igrača na svetu i mnogo ga poštujem i kao igrača i kao osobu, ali volela bih da se malo manje koristi taj „dodatak“ uz moje ime.

Izvor: Olimpijska revija
www.oks.org.rs

Bila je MVP Evropskog prvenstva održanog u Srbiji i Italiji gde su naše „gracije” osvojile zlatnu medalju, a prethodno je prigrlila titulu najkorisnije igračice i najboljeg smečera Evrolige, u kojoj su se srpske odbojkašice takođe popele na tron! Bronzi reprezentacije sa Grand prija dodala je titulu najboljeg poentera. Tako je Olimpijski komitet Srbije imao prilično lak posao da Jovanu Brakočević (23), odbojkašicu japanskog Marvelousa, izabere za najbolju srpsku sportistkinju u 2011. godini! Lavica na mreži koja obožava da crta i čija su strast satovi, volela bi da se kao i 2008. godine ponovo nađe na Olimpijskim igrama, da bude stanovnik…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar