среда , 17 октобар 2018
Početna / Sportovi / Profesionalni sport / Marija Sudimac SANJAM OLIMPIJSKE IGRE
Marija Sudimac SANJAM OLIMPIJSKE IGRE
Marija Sudimac

Marija Sudimac SANJAM OLIMPIJSKE IGRE

BISER SRPSKOG BADMINTONA MARIJA SUDIMAC, TREĆA NA RANG LISTI EVROPSKOG KRUGA BEC ZA IGRAČICE DO 17 GODINA, PRIČA O VISOKOM PLASMANU NA OVOJ LISTI, NAPADU NA EKIPNO ZLATO NA BALKANIJADI U NOVOM SADU, NAJDRAŽOJ MEDALJI, OD PREKO 90 KOLIKO IH ZA SADA IMA, IDOLIMA, CILJEVIMA U KARIJERI, VELIKOJ ODLUCI KOJU MORA DA DONESE SLEDEĆE GODINE…

Iako do kraja ove godine ima više od četiri meseca, već sada se može konstatovati da će ona proteći u znaku Marije Sudimac, barem kada je u pitanju ženski deo srpskog badmintona. Supertalentovana Kruševljanka, koja je 27. marta napunila tek 14 godina, u 2016. postala je državna prvakinja u singlu, plasirala se među 16 najboljih na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Kazanju, dominirala na domaćoj juniorskoj sceni, osvojila tri odličja na Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2016… Poslednja lepa vest stigla je iz kancelarije Evropske badminton konfederacije (BEC). Na rang listi Evropskog kruga igračica do 17 godina naša reprezentativka našla se na visokom trećem mestu koje sa 200 bodova deli sa još dve igračice.

Rang lista Evropske badminton konfederacije_Evropski krug za zenski singl Marija Sudimac

Rang lista Evropske badminton konfederacije_Evropski krug za zenski singl Marija Sudimac

“Plasman u “top ten” rang liste Evropskog kruga BEC izuzetno mi znači, tim pre što sam od većine rivalki mlađa čak i tri godine. Bila sam prijatno iznenađena, ujedno i mnogo srećna, kada mi je trener Dragan Antić saopštio koja sam trenutno na rang listi koja je nedavno formirana. Najbolji rezultat sam ostvarila na Serbian U17 International Novi Sad 2016 na kojem sam stigla do srebrne medalje. Iako je lepo kada vidiš svoje ime na tako visokom mestu neke zvanične rang liste ovo tek je početak, a bodovi će tek da se prikupljaju”, skromno kaže Marija Sudimac koja je trenutno zaokupljena pripremama za Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina čiji će domaćin biti Novi Sad od 26. do 28. avgusta, “Naporno treniramo za predstojeće takmičenje. Imamo izuzetno jaku ekipu i glavni cilj nam je da osvojimo zlatnu medalju u timskoj konkurenciji, što nije pošlo za rukom nikome pre nas. U pojedinačnoj konkurenciji nastupiću u singlu i mešovitom dublu sa Sergejom Lukićem. Nadam se da imam kvalitet za finala u obe ove konkurencije. U svakom slučaju pokušaću da u Novom Sadu pružim svoj maksimum u svakom meču i da na dostojan način branim boje svoje zemlje. Ukoliko uspem u tome nema sumnje da ni rezultat ne bi smeo da izostane”.

Marija Sudimac je badminton počela da trenira 2009, a pre toga nije se oprobala ni u jednom drugom sportu. Glavni “krivac” za to bio je njen učitelj Dragan Antić “Uča”, ujedno i prvi čovek BK Zmajevi iz Kruševca, kluba koji je postao ubedljivo najveći rasadnik talenata srpskog badmintona u poslednjih nekoliko godina.

“Tek što sam pošla u školu 2009. “Uča” je procenio da imam odličan mentalno-fizički sklop za badminton. Tako sam postala jedna od odabranih kojoj je ponudio da počne da trenira ovaj sport u našoj školi – “Jovanu Jovanoviću Zmaju”. Razgovarao je sa mojom majkom, približio joj neke stvari o ovom olimpijskom sportu i nedugo zatim došla sam na prvi trening. Odluci da se upustim u svoju prvu sportsku avanturu pomogle su činjenice da su i moja dva drugara iz odeljenja – Sergej Lukić i Matija Cupara počeli da treniraju i da su treninzi bili u sali škole koja se nalazi u blizini mog doma. Prve dve godine sve sam doživljavala kao igru. Međutim, kako je vreme prolazilo i kako smo polako počeli da se takmičimo na turnirima sve više sam ozbiljnije shvatala treninge. Ubrzo su stigli prvi uspesi i medalje što me je još jače “vezalo” za ovaj sport i snažno me motivisalo da nastavim dalje. Tako je sve do danas. Badminton je postao moj život, što i ne čudi budući da sam od svoje sedme godine u ovom sportu, tj. pola svog dosadašnjeg života. Nisam sigurna da li bih imala ovakav badminton put da nije bilo učitelja, potom i trenera Dragana Antića. Uz moju porodicu on je ubedljivo najzaslužniji što sam zavolela ovaj sport i što sam u njemu postigla toliko uspeha. Doživljavam ga kao drugog oca i neizmerno sam mu zahvalna na svemu”, ističe Sudimčeva.

Za sedam godina koliko je u badmintonu osvojila je više od 90 medalja. Jedno, za sada, u njenom srcu ima posebno mesto.

“Imam poseban ram u koji je moglo da stane oko 50-tak medalja i odavno je došlo vreme da ga zamenim većim. Imam preko 90 odličja, a od svih njih jedno, ipak, ima poseban značaj. To je zlato sa ovogodišnjeg Prvenstva Srbije za seniore. Pobedila sam u finalu ženskog singla osmostruku uzastopnu šampionku Milicu Simić. Iako je od šampionata u Novom Sadu prošlo gotovo tri meseca i dan-danas se naježim kada se prisetim finalnog meča i trenutka kada sam osvojila pobednički poen”, kaže Marija Sudimac.

Kada je reč o ciljevima u karijeri oni su kod Sudimčeve najviši mogući.

“Kao i svim mladim sportistima i meni je san da nastupim na olimpijskim igrama, najvećem i najznačajnijem svetskom sportskom takmičenju. U badmintonu je to izuzetno teško, budući da je konkurencija neverovatno jaka. Za takmičenja u singlovima se kvalifikuje samo po 32 takmičara, a u dublovima po 16 parova. Međutim, čvrsto verujem da postoji način da se dosegne taj cilj. Pored toga sanjam i da za Srbiju osvojim medalju na svetskom prvenstvu”, napominje Sudimčeva kojoj su uzori dve igračice sa velike svetske scene, “Špankinja Karolina Marin jedna je od najvećih zvezdi ženskog svetskog badmintona, pogotovo što je uspela da u konkurenciji izvanrednih igračica iz Azije postane svetska prvakinja. Gledala sam je uživo u Kazanju na kojem se istovremeno održavalo šampionat Starog kontinenta za seniore i igrače do 15 godina. Malo je prepotentna na terenu i to mi je malo pokvarilo sliku o njoj iako je vanserijska igračica. Malo više me impresionira Tajlanđanka Ratčanok Intaton. Veliki je borac na terenu, svaki poen igra do poslednjeg daha i ne predaje se ni jednog trenutka, bez obzira na trenutni rezultat. Takav odnos prema meču pokušavam da izgradim i ja, a zbog toga mi je Intaton posebno draga”.

Marija Sudimac, poput badmintona, blista i u školi. U septembru kreće u osmi razred, a do sada je stalno bila skroz odličan đak.

“Badminton i škola su moje jedine preokupacije i trudim se, a za sada uspevam u tome, da odlično uklopim učenje i treninge. Već sada razmišljam šta posle osnovne škole. Želja mi je da upišem neku školu uz koju ću imati najviše prostora za sportski napredak. Logičan izbor bila bi sportska gimnazija koja ne postoji u Kruševcu, već samo u Novom Sadu i Beogradu. To bi podrazumevalo selidbu u jedan od ovih gradova što je velika odluka. Nju ću u svakom slučaju doneti u dogovoru sa roditeljima, “Učom” i Badminton savezom Srbije”, zaključuje Marija Sudimac.

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar