среда , 17 октобар 2018
Početna / Sportovi / Profesionalni sport / Mlada nada Vanja Gudelj: Srbija je moja zemlja
Mlada nada Vanja Gudelj: Srbija je moja zemlja

Mlada nada Vanja Gudelj: Srbija je moja zemlja

ISUVIŠE mala da bi razumela rodoljubive stihove Alekse Šantića, ili da bi prihvatila reči velikog Jovana Dučića, 12-godišnja teniserka Vanja Gudelj ipak je dovoljno odrasla i zrela da se čini da bi sa lakoćom mogla znatno starije od sebe da uči o patriotizmu.

Zahvaljujući porodičnom vaspitanju, hercegovačkim genima, ali i urođenoj ljubavi prema svom narodu, ova buduća šampionka i biser iz teniske akademije Kim Klajsters nije ni sekund razmišljala kada su joj u poštansko sanduče stigle dve koverte – jedna je bila ponuda da preuzme holandsko državljanstvo i počne da igra za njihovu državu, a druga iz Belgije, sa sličnim zahtevom. Mami i tati je rekla da je to ne zanima. Razlog je krajnje jednostavan.

– Srbija je moja zemlja! – iskreno govori ova 12-godišnjakinja. – Ne volim da igram za Holandiju, nemam ništa sa tom zemljom. Braća mi igraju fudbal za Srbiju, i ja bih volela jednog dana isto tako da se pojavim u našem dresu. To mi je veliki san.

Ovakve ambicije nisu neobične, ako se zna da su je mediji u zemljama Beneluksa proglasili za ekstratalenat, i da iz dana u dan prate njen razvoj. Među njima je i sama Kim Klajsters, odnosno Karl Maes, glavni koordinator za treninge na Akademiji. Jedan od njegovih trenera vežba i sa Vanjom, i trudi se da joj pomogne da napreduje posle svakog treninga. Tako je bilo nedavno i tokom kratke posete Beogradu, gde je Gudeljeva radila i po nekoliko sati dnevno.

– Vanja ima strast, čistotu, veoma je motivisana, niko ne mora da joj govori da treba da trenira, ona postavlja pitanja o tenisu, kako da se kreće, zašto ovako ili onako da udari lopticu. Posvećena je ovom sportu. Nikad se ne žali, čak ni kad je umorna, ima žuljeve. Voli tenis, talentovana je, ima sve predispozicije da napravi veliku karijeru – priča trener Rik, koji je svojevremeno radio i sa Janinom Vikmajer.

Vanja se već sada opredelila za karijeru profesionalne teniserke, i nije joj žao što ne provodi dan kao većina njenih vršnjakinja.

– Ceo dan sam zauzeta obavezama oko tenisa. Treniram nekoliko sati dnevno, a često domaće zadatke radim u kolima, na putu do kuće iz Akademije. To mi ne smeta da dobijam najviše ocene, jer mi je mama rekla da ću moći da se bavim sportom samo ako sam dobra u školi. Sada sve to ide, ali ne znam kako će mi biti kasnije, kada krenem više da treniram i putujem – priča naša teniserka.

Roditelje i braću Vanja često pominje. To je i normalno, ako se zna da joj je najstariji brat Nemanja reprezentativac Srbije, igrač AZ Alkmara, da je brat Dragiša takođe uspešan mladi fudbaler, a otac Nebojša legenda, bivši levi bek Partizana.

– Ipak mislim da je mama najbolja sportistkinja u porodici – sramežljivo priča Gudeljeva. – Mama Olivera je igrala košarku, naučila me je da se uvek borim na terenu i da ne odustajem. Tata me isto to uči, i govori mi da uvek treba da idem na pobedu, bez obzira na to protiv koga igram, Serene Vilijams ili neke devojčice.

Vanja se vratila u Holandiju, gde živi, ali jedva čeka opet da dođe u Srbiju, u Beograd.

– Volela bih, ali ne znam koliko često ću moći, zbog škole – smeška se možda buduća zvezda svetskog tenisa.

KLAJSTERS ČESTO SAVETUJE

Kim Klajsters često gleda Vanjine treninge.

– Kim mi daje brojne savete, kao i drugim igračicama i igračima u Akademiji. Rekla mi je da ako jednog dana budem u samom vrhu, potrebno je da ostanem normalna, ista, da ne dozvolim da uspesi negativno utiču na mene. Podržala me je, objasnila mi je da mi ide veoma dobro, i poručila da ako imam neko pitanje, uvek smem da joj priđem i da porazgovaram – priča Gudeljeva.

NOVAKA OBOŽAVAM

Vanja Gudelj ima više uzora u svetu tenisa, ali kako sama priznaje, najviše voli Novaka Đokovića.

– Dopada mi se Šarapova, volim i Monfisa, ali Noleta obožavam. Evo, sačekajte me, sad ću da vam donesem telefon iz svoje sobe, da vam pokažem – govori Vanja i odlazi i brzo se vraća. – Novakovu sliku čuvam na ekranu, i svaki dan je gledam. U svojoj sobi u Holandiji sam okačila veliki poster Đokovića. Hranim se isto kao on. Gledam njegove poteze. Volim ga i jer stalno pleše na terenu, jako je dobar i igra najbolji tenis. Nisam još bila u prilici da ga upoznam, ali nadam se da hoću.

GOVORI PET JEZIKA

Pored talenta za tenis, Vanja je odlična i sa jezicima.

– Govorim holandski, engleski, francuski, srpski i malo španskog – kaže Gudeljeva, kojoj je tek 12 godina.

Tekst preuzet sa sajta FAKTI.ORG

ISUVIŠE mala da bi razumela rodoljubive stihove Alekse Šantića, ili da bi prihvatila reči velikog Jovana Dučića, 12-godišnja teniserka Vanja Gudelj ipak je dovoljno odrasla i zrela da se čini da bi sa lakoćom mogla znatno starije od sebe da uči o patriotizmu. Zahvaljujući porodičnom vaspitanju, hercegovačkim genima, ali i urođenoj ljubavi prema svom narodu, ova buduća šampionka i biser iz teniske akademije Kim Klajsters nije ni sekund razmišljala kada su joj u poštansko sanduče stigle dve koverte - jedna je bila ponuda da preuzme holandsko državljanstvo i počne da igra za njihovu državu, a druga iz Belgije, sa sličnim…

Rejting

Ocenjeno sa: 4.85 ( 1 glasalo)
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar