среда , 17 октобар 2018
Početna / Zdravlje / Mršavljenje / Na rolerima do linije
Na rolerima do linije

Na rolerima do linije

Da roleri predstavljaju veoma efikasnu i zanimljivu rekreaciju, pored činjenice da je to sport koji se, prvenstveno praktikuje na otvorenom prostoru, pokazuje i činjenica da svega pola sata vožnje rolera sagoreva oko 240 kalorija (primer ženske osobe od oko 55kg težine), te su roleri dobar alat za održavanje telesne linije i sredstvo mršavljenja.

Vožnja inlajn rolšua, popularno rolera, je vid areobnog vežbanja, što znači da se kao gorivo radi stvaranja energije koristi kiseonik iz vazduha. Stoga, roleri su korisni za razvoj kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Takođe, vožnjom rolera vežbate različite mišićne grupe, uključujući i srčani mišić. Dolazi do razvoja i jačanja mišićnih grupa i tetiva posebno oko zglobova, kolena, i kukova. Isto tako, vežbaju se i jačaju trbušni mišići, kao i leđni, pa samom vožnjom utičete na kompletni tonus i držanje tela.

Prema nekim istraživanjima, roleraši koriste iste grupe mišića na nogama poput trkača, ili pak skijaških trkača, što pozitivno utiče na smanjenje masnih naslaga. Naravno, uticaj na smanjenje masnih naslaga i utrošak sagorevanja kalorija variraju od osobe do osobe, i zavise i od telesne težine roleraša. Tako, npr., osoba telesne težine od oko 55 kg sagoreva 381 kaloriju tokom jednog sata vožnje dok osoba težine oko 80 kg sagoreva 572 kalorije tokom istog vremenskog perioda. Dakle, ukoliko ste teži, sagorevaćete više kalorija, dok će telesno lakše osobe gubiti manje kalorija.
Potrebno je oko 30 min. vožnje rolera da bi se sagorele kalorije jednog kup sladoleda od jagode!

Da bi ste izgubili oko 10 kilograma, potrebno je da sagorite oko 70.000 kalorija. Tipični period programa za mršavljenje u trajanju od 3 mesecasadrži 13 nedelja. 70.000 kalorija podeljenih sa 13 nedelja predstavlja aproksimativno 5400 kalorija po nedelji. Podelite ovaj broj sa 7 dana u nedelji i videćete da vam je potrebno da sagorite oko 800 kalorija dnevno, kako biste oslabili 10 kg u roku od 3 meseca vežbanja, bez promene navika u ishrani.

Težina 13
km/h
16
km/h
20
km/h
22
km/h
26
km/h
55 kg 250 440 630 820 1000
90 kg 470 670 850 1000 1200

Miodrag Popović

Krk „Intro line

 

Da roleri predstavljaju veoma efikasnu i zanimljivu rekreaciju, pored činjenice da je to sport koji se, prvenstveno praktikuje na otvorenom prostoru, pokazuje i činjenica da svega pola sata vožnje rolera sagoreva oko 240 kalorija (primer ženske osobe od oko 55kg težine), te su roleri dobar alat za održavanje telesne linije i sredstvo mršavljenja. Vožnja inlajn rolšua, popularno rolera, je vid areobnog vežbanja, što znači da se kao gorivo radi stvaranja energije koristi kiseonik iz vazduha. Stoga, roleri su korisni za razvoj kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Takođe, vožnjom rolera vežbate različite mišićne grupe, uključujući i srčani mišić. Dolazi do razvoja i…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar