уторак , 18 септембар 2018
Početna / Aktivizam / ONLINE KAMPANJA “ZDRAVO BUDUĆA SPORTISTKINJO”
ONLINE KAMPANJA “ZDRAVO BUDUĆA SPORTISTKINJO”
zdravo buduca sportistkinjio

ONLINE KAMPANJA “ZDRAVO BUDUĆA SPORTISTKINJO”

Osmislili smo online kampanju u nameri da povećamo vidljivost i prepoznatljivost sadašnjih i bivših sportistkinja (iz Novog Sada) i započnemo stvaranje ženskih sportskih uzora u Srbiji u cilju motivacije devojčica i devojaka da više vežbaju i bave se sportom.

Želimo i da motivišemo sadašnje sportistkinje da nakon završetka profesionalne karijere nastave karijeru u sportu, da radimo na eliminisanju visoko prisutnih stereotipa u vezi sa „muškim“ i „ženskim“ sportovima, kao i da podstaknemo istraživanja o svim ovim temama.
Kampanja je namenjena devojčicama i devojkama, aktivnim i bivšim sportistkinjama, ženama u sportu, ali i roditeljima, nastavnicima/cama, trenerima/kama, novinarima/kama, urednicima/cama, donosiocima i donositeljkama odluka u sportu, kao i svima koji mogu i žele da doprinesu promeni.
U narednih nekoliko sedmica predstavićemo pet sportistkinja i žena u sportu iz Novog Sada, među kojima su olimpijke, paraolimpijka, potpredsednica kluba i WNBA košarkašica, međunarodna sutkinja.
O kome se tačno radi i koja je njihova poruka za devojčice i devojke, moći će da se vidi na društvenim mrežama Facebook, Twitter, YouTube i Instagram.

FB Zdravo buduća sportistkinjo (@Zdravobuducasportistkinjo)

YT Zdravo buduća sportistkinjo

TW Zdravo sportistkinjo (@ZBS2016NS)

INS Zdravo buduća sportistkinjo (zbs2016ns)

zdravobuducasportistkinjo@gmail.com

ZAŠTO OVO RADIMO?
Devojčice i devojke u Srbiji se manje bave sportom i manje su fizičke aktivne nego dečaci i mladići, što pokazuju sva skorija istraživanja (kojih nažalost ima jako malo). Sportistkinje svih uzrasta i žene u sportu su nedovoljno zastupljene i nedovoljno promovisane u medijima.
Uspesi i rezultati ženskog sporta zauzimaju veoma mali deo medijskog prostora u odnosu na muški sport, a sportistkinje su često stereotipno prikazane, a ne u duhu sporta.
Jedan od najboljih načina putem kojeg se devojčice i devojke mogu motivisati da se više bave fizičkom aktivnošću i sportom je izgradnja ženskih sportskih uzora. Sportske i životne priče sportistkinja mogu inspirisati devojčice i devojke. Kampanja u cilju izgradnje ženskih sportskih uzora u Srbiji do sada nije bilo (ili mi nismo čuli za njih).

zdravo buduca sportistkinjio

zdravo buduca sportistkinjio

Specijalizovanih (medijskih) kampanja u cilju motivisanja devojčica i devojaka da budu više fizički aktivne i da se bave sportom skoro da i nema, posebno ne na lokalnom nivou (izuzetak kampanja “OPAžene za osnaŽENE” iz Niša).
Kampanja je deo projekta „Promocija ženskih sportskih uzora u cilju motivisanja devojčica i devojaka iz Novog Sada da se aktivnije bave sportom i fizičkom aktivnošću“ koja se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana politike za mlade Kancelarije za mlade grada Novog Sada (2016.godine).

Društvo “Raspustilište” i udruženje građana i građanki “Centar za afirmaciju žena u sportu” iz Novog Sada.

 

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar