среда , 17 октобар 2018
Početna / Zdravlje / Fizicki aktivni tokom trudnoće / Smernice za fizičku aktivnost tokom trudnoće
Smernice za fizičku aktivnost tokom trudnoće

Smernice za fizičku aktivnost tokom trudnoće

Trudnice moraju dobiti odobrenje svog lekara za vežbanje. Koristi od vežbanja tokom trudnoće daleko nadmašuju potencijalne rizike ako se prate sve smernice i mere predostrožnosti. ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists ) je ustanovio sledeće smernice u 1994. godini.

Vežbajte najmanje tri puta nedeljno. Ukoliko vežbate manje od toga nećete imati kardiorespiratorne koristi, a vežbanje najmanje tri puta nedeljno će omogućiti trudnicama da unaprede svoju fizičku kondiciju. Ne vežbajte na teđima posle prvog tromesečja. Ako to budete radili povećaćete pritisak inferiornu šuplju venu koja vraća krv iz nogu i torzoa do srca. Preveliki pritisak na ovu venu može da prouzrokuje vrtoglavicu, nesvesticu i hipotenziju (abnormalno nizak krvni pritisak).
Promenite intenzitet, slušajte svoje telo. Za aerobne vežbe trudnicama je potrebno više koseonika, međutim zbog poteškoča pri disanju, telu je na raspolaganju mnogo manje kiseonika nego što mu je to potrebno. Iako studije nisu pokazale da žene moraju da smanje ubrzani rad srca, ipak trebaju da promene intenzitet vežbanja u zavisnosti od toga kako se osećaju. Trudnice ne treba nikad da vežbaju do iznemoglosti, već treba da stanu kad osete umor. Najbolji intenzitet je onda kada se tokom vežbanja može razgovarati. Ne ugrožavajte svoju ravnotežu. Kao što je ranije napomenuto centar za ravnotežu se tokom trudnoće menja pa iznenadni pokreti i promene pravca mogu da dovedu do toga da trudnica izgubi ravnotežu i rizikuje da padne i da se povredi. Izbegavajte vežbe koje mogu da dovedu do povrede abdomena. Pazite da se ne pregrejete, naročito u prvom tromesečju. Telesna temperatura tela trudnice ne sme da pređe 38°. Trudnice imaju više problema da održe nisku teraperaturu tela dok vežbaju, pa zato treba da piju dosta vode dok vežbaju, da izbegavaju intenzivno vežbanje u visoko temperaturnim uslovima.
Zagrej se, istegni i opusti tokom svakog vežbanja. Lagane vežbe sa istezanjem pripremaju mišiće za intenzivnije vežbanje i ubrzavaju cirkulaciju krvi. Opuštanje pomaže da se otkucaji srca smanje na normalu,
sprečava odlaženje krvi u noge i u stopala i pomaže opuštanju napregnutih mišića. Unosite dovoljno kalorija kako biste obezbedili ekstra energiju koja vam je potrebna i zbog trudnoće i zbog vežbanja. Dodatnih 300 kalorija tokom dana obično se zahteva tokom trudnoće. Međutim trudnice koje vežbaju treba da unose više od dodatnih 300 kalorija dnevno, a koliko više zavisi od toga koliko vežbaju.

Može se sa sigurnošću učestvovati u velikom broju fizičkih aktivnosti tokom trudnoće.
Sigurne vežbe: ŠETNJA- mnogi šetnju smatraju idealnom vežbom za trudnice. PLIVANJE ono je takođe jako dobro za trudnice zato što se u vodi ne oseća težina tela i ne podrazumeva nikakve nagle pokrete i zaokrete tela. BICIKLIZAM-je veoma dobar sport jer žena ne nosi težinu na nogama, mada kada se tokom trudnoće centar za ravnotežu pomeri bilo bi dobro da se pređe na sobni bicikl. DžOGING-je siguran ali većina fizijatara ne preporucuje ženama koje nisu i ranije džogirale. Ipak mnogo žena džogira sa sigurnošću tokom cele trudnoće.
AEROBIK- niskog intenziteta je u redu upražnjavati, ali aerobik visokog intenziteta nije dobar zbog poremećaja ravnoteže tokom trudnoće i opterećenja kolena i leđa. SPORTOVI SA REKETIMA- tenis, badminton i stoni tenis su generalno u redu tokom prva dva tromesečja, ali kada se ravnoteža poremeti ovi sportovi mogu biti teži i riskantniji. TRENING SNAGE- laka opterećenja dolaze u obzir, ali velika opterećenja mogu da izazovu probleme sa dotokom krvi do fetusa. OSTALE AKTIVNOSTI- golf, kuglanje, stepovanje i brzohodno skijanje su sportovi koji su generalno sigurni za trudnice tokom prva dva tromesečja trudnoće, ali kasnije mogu izazvati probleme sa ravnotežom. Nesigurne aktivnosti su vežbe kojima su ili majke ili beba izložene riziku od povreda. Nesigurne vežbe: PADOBRANSTVO, BANDŽI DŽAMP I SKOKOVI SA VISINE, RONJENJE DUBOKO U MORE, FUDBAL, RAGBI, HOKEJ, KOŠARKA, DRUGI KONTAKT SPORTOVI, SKIJANJE, SKIJANJE NA VODI I JAHANJE.

Znaci koji upozoravaju da treba prekinuti sa vežbanjem
Trudnica koja oseti bilo koji od sledećih znakova treba da prestane sa vežbanjem i kontaktira svog lekara: vaginalno krvarenje, bol u abdomenu i grudima, iznenadno znojenje ruku, lica i stopala, pojava neuobičajenog vaginalnog sekreta, ozbiljna i uporna glavobolja, vrtoglavica ili nesvestica, primetna redukcija aktivnosti fetusa, bolan osećaj u nogama, ozbiljan bol u pubičnoj oblasti i bedrima, oralna temperatura preko 38°, kontrakcija materice, nedostatak vazduha. Ove pojave trudnica ne sme ignorisati!

Autor:
Aleksandar Đorđević

Trudnice moraju dobiti odobrenje svog lekara za vežbanje. Koristi od vežbanja tokom trudnoće daleko nadmašuju potencijalne rizike ako se prate sve smernice i mere predostrožnosti. ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists ) je ustanovio sledeće smernice u 1994. godini. Vežbajte najmanje tri puta nedeljno. Ukoliko vežbate manje od toga nećete imati kardiorespiratorne koristi, a vežbanje najmanje tri puta nedeljno će omogućiti trudnicama da unaprede svoju fizičku kondiciju. Ne vežbajte na teđima posle prvog tromesečja. Ako to budete radili povećaćete pritisak inferiornu šuplju venu koja vraća krv iz nogu i torzoa do srca. Preveliki pritisak na ovu venu može da…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar