среда , 17 октобар 2018
Početna / Sportska torba / Trčanje kao vodič ka stabilizaciji temperamenta
Trčanje kao vodič ka stabilizaciji temperamenta

Trčanje kao vodič ka stabilizaciji temperamenta

Trkačka saga vaše spisateljice počela je na krajnje neortodoksan način. U želji da usrećim svog psa u toku jutarnje šetnje povremeno bih iz laganog hoda prešla u sprint. Ova pojava ne bi postala stalna i poprimila današnji oblik da nije bilo velikog podstreka koji je moja damska pudla upućivala meni u vidu velike sreće i entuzijazma nakon ovih aktivnosti.

Naravno, trčanje je naporna aktivnost koju često viđamo i u filmovima. Ali tamo, džogeri prosto lepršaju i naznake fizičkih limita i potreba za postepenim spremanjem nisu upadljive. Ovaj filmski momenat se preselio i u mene. Trčanje je aktivnost koja, u početku posebno, deluje mnogo privlačnije kada o njoj razmišljate nego kada se spremate za start. Poenta ove epizode se ogleda u tome da morate sebi da dozvolite da izgradite izdržljivost i da postepeno pripremate svoj organizam na sve veće napore i pređene distance. Morate poštovati svoj organizam i limite koje ste sami sebi postavili neaktivnošću i vremenom provedenim u sedećem položaju. Fiksirajte nekoliko termina posvećenih trčanju nedeljno i probajte da ih se pridržavate – vaš organizam će vam sigurno biti zahvalan.
Ukoliko sebi budete davali oduška kada vam nije do trčanja – veća je verovatnoća da ćete trčanje zameniti nekim drugim, manje zahtevnim,  hobijem – npr. gledanjem hinduskih sapunica! Koliko god da su “impresivni“ zvuci bolivuda, veoma teško će dovesti do poboljšanih odnosa sa vašim bližnjima, vašeg pojačanog samopouzdanja i dobrog odnosa sa svojim telom. Psihološka istraživanja su ukazala da je trčanje važan faktor u stabilizaciji temperamenata i spremnosti prihvatanja zdravog stila života (Shipway & Hollowey, 2010).
Moj savet svim novim džogerima je da trče u društvu. Trčanje u društvu je jak motivator i po nekim tvrdnjama se u društvu postižu i do 30% bolji rezultati. Bilo da vam društvo čini vaš kućni ljubimac ili grupa prijatelja izvesno je da će rezultati biti očigledni. Naravno, rezultate na vašem telu ne možete očekivati čim počnete sa upražnjavanjem ove aktivnosti. Po mom mišljenju, realistično je očekivati rezultate i promene već nakon 3 ili više nedelja.
Staza kojom trčite je takođe bitna. Lepe staze i pejzaži će vam bez sumnje biti od velike koristi kada vaš organizam počne da odašilje znake iscrpljenosti, takođe će i umanjiti monotoniju koju neki osećaju u toku džogiranja.
Varijacije u formi su takođe pojava na koju se treba naviknuti. Ne možete od sebe očekivati konstantnost učinaka, bilo u ukupnoj pređenoj distanci ili u vremenu neophodnom za prelaženje određene distance. Ima dobrih i loših dana i psiholoških i fizioloških oscilacija u vama – njima ćete se najlakše prilagoditi ako ih očekujete i ne osećate se razočarano zbog njih.
Trčanje spada u jednu od najpristupačnijih forma rekreacije. Neophodna oprema se svodi na par patika i nešto udobne odeće. Poželjno je trčati u „patikama za trčanje“ ali i patike primarno namenjene drugim sportovima u mom iskustvu ne škode! Poželjno je trčati po zemlji a ne po betonu. Trčanje na betonskoj podlozi može trajno oštetiti vaše zglobove i kolena.
Preporučena priprema pred trčanje je zagrevanje i istezanje. Istezanje je po nekim autorima veoma preporučljivo, a ja bih dodala obavezno i nakon trčanja. Profesionalna istraživanja istezanja daju raznolike rezultate u vidu uspešnosti ili neuspešnosti izbegavanja upale mišića i bola u mišićima i izvori su polemika. Lično se vodim devizom da ne mogu škoditi i skoro uvek ih obavljam pre i posle.
Ako vam je trčanje, bez obzira na okolinu u kojoj trčite,  monotono, možda bi trebali razmotriti ideju drugačije formatiranog treninga. Naime, psihološka istraživanja (Bartlet i sar., 2011) su pokazala da je visoko intenzivno trčanje opaženo kao daleko zabavnije od umerenog intenziteta u kontinuitetu. Ako spadate u ovu grupu istražite Fartlek!

Još jedno visoko primenjlivo istraživanje je istraživanje Državnog univerziteta Mičigena! Ako strepite da nećete biti dosledni sa svojim planiranim treninzima opkladite se sa nekim u vašoj okolini da ćete biti dosledni u naredne tri nedelje. Pomenuto istraživanje je pokazalo da je u 97% slučajeva ovakva opklada dovela do pridržavanja režima trkačkih treninga.
Neki od razloga zbog kojih se možete se odlučiti na trčanje su: izbegavanje osteoporoze, doza endorfina, i poboljšanje sna. Kratki petnaestominutni trening tri puta nedeljno smanjuje šanse razvitka osteoporoze za 40%! Pored oblikovanja mišića i sticanja izdržljivosti Stenford univerzitet medicine je dokazao da postoji definitivna veza između trčanja i lakoće spavanja. Blago rečeno – trčanje upola smanjuje vreme neophodno da zaspite i produžava vreme spavanja za približno jedan sat.
Čak i ako zanemarimo sva ova istraživanja o dugotrajnim beneficijama džogiranja, činjenica je da kratkoročno trčanje podstiče osećanje sreće, samozadovoljstva i samopouzdanja.

Iva Đoković

Trkačka saga vaše spisateljice počela je na krajnje neortodoksan način. U želji da usrećim svog psa u toku jutarnje šetnje povremeno bih iz laganog hoda prešla u sprint. Ova pojava ne bi postala stalna i poprimila današnji oblik da nije bilo velikog podstreka koji je moja damska pudla upućivala meni u vidu velike sreće i entuzijazma nakon ovih aktivnosti. Naravno, trčanje je naporna aktivnost koju često viđamo i u filmovima. Ali tamo, džogeri prosto lepršaju i naznake fizičkih limita i potreba za postepenim spremanjem nisu upadljive. Ovaj filmski momenat se preselio i u mene. Trčanje je aktivnost koja, u početku…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar