среда , 17 октобар 2018
Početna / Sportovi / Rekreativni sport / Trening snage gojaznim damama poboljšava lipidni status!
Trening snage gojaznim damama poboljšava lipidni status!

Trening snage gojaznim damama poboljšava lipidni status!

Opšte je poznata činjenica da gojazne osobe pate od većeg broja poremećaja koji u uznapredovalom stadijumu mogu da dovedu do daljih zdravstvenih komplikacija. Tako, gojaznost dovodi do pogoršanog lipidnog statusa, tj. poremećenog odnosa dobrog i lošeg holesterola, što posledično dalje utiče na porast rizika od nastanka većeg broja kardiovaskularnih oboljenja.

Prevencija i lečenje ovih zdravstvenih problema stoga predstavlja interesantno polje istraživanja. Jedno od nedavno objavljenih ukazuje na potencijalno veliki značaj treninga snage u smanjivanju negativnih efekata gojaznosti! Grupa istraživača sa Univerziteta Rio Grande (Brazil) je na uzorku od 28 gojaznih žena želela da utvrdi efekte programiranog treninga snage na lipidni status. Rezultati istraživanja su pokazali da trening snage u trajanju od 9 nedelja (tri treninga nedeljno) dovodi do značajno poboljšanog lipidnog statusa krvi! Izgleda da trening snage smanjuje negativne efekte gojaznosti kod žena, barem kada je reč o lipidnom statusu i posledično riziko faktorima od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Zato, ako već imate problem sa kilogramima a ne preferirate dugotrajnu aerobnu aktivnost, naoružajte se razmišljanjem fitnes posvećenika, kupite rukavice protiv žuljeva na rukama i krenite u osvajanje teretane!
Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa Journal of Sports Medicine& Physical Fitness za 2011 godinu.

Centar sportskih nauka „CHESS“
preuzeto sa portala www.BesplatanSport.com

Opšte je poznata činjenica da gojazne osobe pate od većeg broja poremećaja koji u uznapredovalom stadijumu mogu da dovedu do daljih zdravstvenih komplikacija. Tako, gojaznost dovodi do pogoršanog lipidnog statusa, tj. poremećenog odnosa dobrog i lošeg holesterola, što posledično dalje utiče na porast rizika od nastanka većeg broja kardiovaskularnih oboljenja. Prevencija i lečenje ovih zdravstvenih problema stoga predstavlja interesantno polje istraživanja. Jedno od nedavno objavljenih ukazuje na potencijalno veliki značaj treninga snage u smanjivanju negativnih efekata gojaznosti! Grupa istraživača sa Univerziteta Rio Grande (Brazil) je na uzorku od 28 gojaznih žena želela da utvrdi efekte programiranog treninga snage na lipidni…

Rejting

Ocenjeno sa: 4.75 ( 1 glasalo)
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar