среда , 17 октобар 2018
Početna / Zdravlje / Fizicki aktivni tokom trudnoće / Trudnice u teretani? naviknite se!
Trudnice u teretani? naviknite se!

Trudnice u teretani? naviknite se!

Tradicionalno, žene u drugom stanju imaju obrasce ponašanja koji izgleda ne odgovaraju potrebama. „Trudna, sam, moram da jedem za dvoje“, „Moram što više da mirujem“, „Ne smem da podižem ništa teško“, česte su rečenice žena u drugom stanju.

Ovakva slika izgleda da bar u nekim segmentima treba da pretrpi promene, pokazuju rezultati savremenih istraživanja. Tako, najveće svetske institucije danas sasvim glasno promovišu da trudnice treba da se odlikuju značajnim nivoom, naravno programirane i kontrolisane, fizičke aktivnosti. Novija istraživanja pružaju nam dalje dokaze koji u prvi plan fizičkih aktivnosti trudnica stavljaju trening snage, do pre nekog vremena  strogo zabranjivani oblik rekreacije. Tako, grupa istraživača sa Univerziteta Džordžija (SAD) je utvrđivala efekte kontrolisanog treninga snage u trajanju od 12 nedelja na uzorku 32 trudnice. Rezultati istraživanja su pokazali da su trudnice nakon programa popravile snagu treniranih mišićnih grupa za oko 40% u proseku!

Ipak, ono što je najvažniji rezultat studije jeste da praktično nisu utvrđeni nikakvi negativni efekti ove vrste treninga! Ukupno, u 2% slučajeva prijavljena je vrtoglavica, mahom nastala u prvim trenažnim sesijama kada trudnice još nisu usvojile pravilan način disanja. Konačno, krvni pritisak je ostao nepromenjen kako akutno nakon svake trenažne epizode tako i nakon celog programa treninga. Trening snage izgleda da je efikasan i bezbedan način poboljšanja funkcionalnog statusa trudnica sa nerizičnom trudnoćom, zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa Journal of Physical Activity and Health za 2011 godinu.

www.BesplatanSport.com

Tradicionalno, žene u drugom stanju imaju obrasce ponašanja koji izgleda ne odgovaraju potrebama. „Trudna, sam, moram da jedem za dvoje“, „Moram što više da mirujem“, „Ne smem da podižem ništa teško“, česte su rečenice žena u drugom stanju. Ovakva slika izgleda da bar u nekim segmentima treba da pretrpi promene, pokazuju rezultati savremenih istraživanja. Tako, najveće svetske institucije danas sasvim glasno promovišu da trudnice treba da se odlikuju značajnim nivoom, naravno programirane i kontrolisane, fizičke aktivnosti. Novija istraživanja pružaju nam dalje dokaze koji u prvi plan fizičkih aktivnosti trudnica stavljaju trening snage, do pre nekog vremena  strogo zabranjivani oblik rekreacije.…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar