среда , 17 октобар 2018
Početna / Zdravlje / Fizicki aktivni tokom trudnoće / Vežbanje tokom trudnoće
Vežbanje tokom trudnoće

Vežbanje tokom trudnoće

Pokazalo se da vežbanje za vreme trudnoće daje mnogo pozitivnih rezultata, kao što su, između ostalog, smanjen osećaj umora, kao i smanjen doživljaj stresa, straha i poremećaja u spavanju. U pojedinim istraživanjima čak se pokazalo da redovna fizička aktivnost tokom trudnoće smanjuje celokupan period trajanja trudnoće, a takođe smanjuje i rizik od pojave komplikacija trudnoće. Cilj fizičke aktivnosti u toku trudnoće treba prvenstveno da bude održavanje uopšte dobre kondicije, nego poboljšanje fizičke spreme. U daljem tekstu slede preporuke za vežbanje tokom trudnoće.

Trudnicama koje nikada ranije nisu trenirale preporučuju se kraće serije vežbi tri puta nedeljno, da bi se postepeno trening produžio na 30 – 45 minuta po seriji. Pored ovoga podrazumeva se svakodnevno kretanje.
Veoma je bitno da svaka žena individualno zna kako se njeno telo oseća i kako reaguje na fizičku aktivnost.
Kod kondicionog treninga tečnost je potrebno unositi tokom i nakon vežbanja.
Tokom prva tri meseca posebno je važno redovno unošenje tečnosti i izbegavanje vežbanja u tomplom i vlažnom kako telesna tempratura viša od 39,2° C ne bi uzrokovala povredu ploda. Aktivnosti, kao što su, na primer, brze šetnje, vožnja bicikla ili ples, pri kojima se aktiviraju velike grupe mišića predstavljaju dobar kondicioni trening. Trudnicama koje imaju problema sa karlicom i kičmom preporučuje se vodena gimnastika. Intenzitet treninga ne treba da bude naporniji od vođenja običnog razgovora. Korišćenje merača pulsa tokom treninga može da bude varljivo zato što je u toku trudnoće srčani puls ubrzan.
Za trudnoću su dobri treninzi snage koji obuhvataju čitavo telo, ali trebalo bi se fokusirati kako na mišiće karličnog dna, tako i na mišiće leđa i stomaka. Nakon 16. sedmice trudnoće preporučuje se da se vežbe snage za stomačne mišiće izvode sedeći, ležeći na strani ili stojeći. Preporučuju se tri serije od 8 – 12 ponavljanja. Bitno je da svaka žena pojedinačno zna koliki joj napor odgovara. Napor je prevelik ako dođe do pritiska u stomaku.
Obratite se fizioterapeutu ukoliko vam je potrebna pomoć ili savet oko vežbanja.
Istezanje i vežbe za pokretljivost treba da se izvode pažljivo dok telo za vreme trudnoće ne stekne veću pokretljivost. Istezanje i vežbe za pokretljivost treba izvoditi laganim tempom sa ciljem da se postigne normalna pokretljivost.
Trudnice ne bi trebalo da se bave ronjenjem, a takođe treba izbegavati slične sportove prvih 4 – 6 meseci. Sportovi kao što su spust, snowboard ili jahanje mogu da uzrokuju fetalne povrede u slučaju pada. Kod fizičke aktivnosti na velikim visinama (preko 2500 m) potrebno je 4 – 5 dana kako bi se metabolizam prilagodio. Za takmičenje u nekoj aktivnosti tokom trudnoće potrebno je prvo kontaktirati akušera.
Kod dole navedenih stanja, potrebno je kontaktirati lekara zbog stručne lekarske konsultacije i saveta za fizičku aktivnost:
–    Srčano oboljenje
–    Nepravilna aritmija srca
–    Restriktivne plućne bolesti
–    Hronični bronhitis
–    Loše kontrolisana hipertonija, oboljenje štitaste žlezde, dijabetes ili epilepsija
–    Anemija
–    Krvarenja u periodu 4 – 9 meseca
–    Preeklampsija  ili trudnička hipertonija
–    Predporođajni bolovi
–    Intrauterini razvoj ploda
–    Cervikalni sindrom
–    Prevremeno oticanje plodove vode
–    Blizanačka trudnoća
–    Pušenje više od 20 cigareta na dan
–    Oboljenje zglobova koje dovodi do otežanog kretanja
–    Morbidna gojaznost (BMI  preko 40)
–    Neuhranjenost ili poremećaj u ishrani
Pri dole navedenim stanjima potrebno je prekinuti fizičke aktivnosti i kontaktirati svog lekara:
–    Otežano disanje
–    Otežano disanje pre treninga
–    Osećaj umora
–    Glavobolja
–    Bol u grudima / pritisak u grudima
–    Malaksalost
–    Izraženi stomačni i karlični bolovi
–    Predporođajni bolovi
–    Prevremeno oticanje plodove vode
–    Vaginalno krvarenje
–    Smanjena pokretljivost ploda
–    Mišićna slabost
–    Oticanje ili bolovi potkolenicama

Sa Švedskog prevela:
Jelena Guardian

http://www.dintraning.se/cms/traening/136-traening-under-graviditet.html

Pokazalo se da vežbanje za vreme trudnoće daje mnogo pozitivnih rezultata, kao što su, između ostalog, smanjen osećaj umora, kao i smanjen doživljaj stresa, straha i poremećaja u spavanju. U pojedinim istraživanjima čak se pokazalo da redovna fizička aktivnost tokom trudnoće smanjuje celokupan period trajanja trudnoće, a takođe smanjuje i rizik od pojave komplikacija trudnoće. Cilj fizičke aktivnosti u toku trudnoće treba prvenstveno da bude održavanje uopšte dobre kondicije, nego poboljšanje fizičke spreme. U daljem tekstu slede preporuke za vežbanje tokom trudnoće. Trudnicama koje nikada ranije nisu trenirale preporučuju se kraće serije vežbi tri puta nedeljno, da bi se postepeno…

Rejting

Ocenjeno sa: Budi prvi!
0

O autoru ZenskiSport

ZenskiSport
Portal ŽenskiSport.rs će obezbedi veću vidljivost i podršku ženama u sportu, te unaprediti sliku sportistkinja više u skladu sa duhom sporta, izbegavajući stereotipno prikazivanje žena. Želja nam je da promocijom i podrškom ženskog sporta na našem portalu utičemo na promenu svesti o tradicionalnim vladajućim društvenim stereotipima i predrasudama o ženama u sportu.

Ostavi komentar